Download het schild
Je kan het schild hier downloaden in volgende formaten:
Beschrijving van het schild
Notitie: Een schild wordt in de heraldiek beschreven zoals de anatomie van een mens. Rechts voor ons is dus links op het schild.
Het schild heeft de vorm van een heraldisch Vlaams schild: horizontaal aan het hoofd, en afgerond zonder punt aan de voet. De buitenrand, bovenbalk en kwartier zijn omgeven door een zwarte band.
Bovenbalk
Op de bovenbalk staat zwart op wit de vermelding Mater Paramedica in het speciale logotype.
Rechtsboven: De Spuitjes
Drie injectiespuiten met een etiket in de respectievelijke Praesidiumkleuren, symbolen voor het paramedisch karakter.
Kwartier Linksboven: Leeuw
Een zwarte leeuw, met rode tong en klauwen op een gouden veld. De leeuw staat op zijn twee achterpoten (lion rampant), met de twee poten klaar om aan te vallen. Hij staat in een dexter positie en heeft een dubbele staart (double-queued).
Drieband & Monogram
Diagonaal op een hoek van 45° van linksboven naar rechtsonder lopen drie gelijke banden in de Praesidiumkleuren rood wit en groen. De rode band vertrekt vanuit de hoek van het kwartier linksboven en de bovenbalk. De groene band eindigt op de hoek tussen het kwartier linksboven en de buitenrand van het schild. Op de voorgrond het monogram van de vereniging.
Kleuren
- Rood, de kleur van bloed. (C: 10%, M: 100%, Y: 100%, K: 0% / #DA2128 )
- Wit, de kleur van Hasselt. (C: 0%, M: 0%, Y: 0%, K: 0% / #FFFFFF )
- Groen, de kleur van Hasselt. (C: 90%, M: 20%, Y: 100%, K: 0% / #00944A)
- Goud (C: 0%, M: 20%, Y: 100%, K: 0% / #ffcb05 )
- Zwart (C: 10%, M: 0%, Y: 0%, K: 100% / #000000 )
Geschiedenis van het schild
Het allereerste MP schild was een klein schildje wat op het clublint sierde vanaf 1964-1965. Maar het eerst officieel design van het schild was door Herman Kuppers in 1968.
Links geeft het de clubinitialen M.P. weer, doorweven met de groen-wit-rode kleuren van het Praesidiumlint. Rechts beneden prijkt de Vlaamse Leeuw, terwijl Linksboven vijf symbolen zijn afgebeeld die overeenkomen met de toenmalige studierichtingen:
- een injectienaakt: ziekenhuis
- de letter Psi: psychiatrie
- een ooievaar: vroedvrouw
- een kind: pediatrie
- een mens met open armen: sociaal
Centraal staan de initialen PIVH. Het eerste clubschild werd in vilt gemaakt door Elly Willekens, verpleegster in het Virga-Jesse ziekenhuis. Tijdens dezelfde periode werd ook de eerste clubsticker gemaakt: hij kostte 20 frank. Het oorspronkelijke schild werd wegens slijtage (wat maakt zo’n schild ook allemaal mee!) nog eens door An Kuypers en Martine Vanbeurden netjes geborduurd. Dit clubschild deed dienst tot ’88. Tot dan sierde het altijd de Praesidiumtafel bij clubactiviteiten. Op het einde van de 80’er jaren is het schild dan aan een duister zwerversbestaan begonnen, maar toch terug in veilige handen beland.
Een tweede clubschild kwam er in 1985-1986. Mathie Van Bogget, toenmalig Praeses, was de ontwerper. Op aanraden van toenmalige Praesidiumleden van Ambiorix, het toenmalige overkoepelende studentenorgaan) werd het clublint ontwerpen naar de regels van de groene Codex. Het Praesidium van de club ging hiermee akkoord en gaf zijn zegen aan het ontwerp. Dit schild heeft een witte achtergrond. Verder is het ingedeeld in twee verticale helften. De linkerhelft hiervan geeft een band met de clubkleuren weer. Hierover komt dan de grote Vivat-Crescat-Floreat-sleutel met de clubinitialen M.P. en uitroepteken. De rechterhelft is nogmaals onderverdeeld in twee. In het bovenste gedeelte klauwt de Limburgse Leeuw, in het onderste staat een spuit en de vermelding P.I.V.H. . Dit schild sierde van dan af het Praesidiumlint. Een speldje met de Vlaamse Leeuw vervolledigde dit alles.
In 1989 kwam een volledig nieuw ontwerp door Geert Rogiers. Dit bezorgde hem het allereerste Honoris Causalint van MP.
Voor het eerst maakt het MP logo-lettertype zijn intrede. Het is een uniek ontwerp, maar gebaseerd op het lettertype Hobo.
Het kwartier linksboven voert de Vlaamse Leeuw. Diagonaal van linksboven naar rechtsonder, en vertrekkend vanuit de rechts onderste hoek van het kwartier links boven, de Praesidiumkleuren rood wit en groen, met op de voorgrond het monogram van de vereniging. Rechts boven drie injectiespuiten met een etiket in de respectievelijke Praesidiumkleuren, symbolen voor het paramedisch karakter van de leden van de vereniging. Linksonderaan de afkorting P.H.I.V. .
Dit design wordt tot vandaag nog altijd gebruikt op de MP Vlag.
Tegen 1995 is de leeuw vervangen door een Brabantse leeuw, en vertrekt de driekleur rechtstreeks op een hoek van 45 graden vanuit het linkse kwartier. Daar maakt de P.I.V.H. terug zijn (laatste) intrede. Iets dat nadien niet meer voorkomt.
Tegen 2006 zijn de spuitjes veranderd in een strak design dat we tot op vandaag nog altijd gebruiken. De leeuw is vervangen door een silhouet van een Vlaamse leeuw, die herkenbaar is door een extreem gekruld design. Voor het eerst zijn er harde zwarte lijnen rond de driekleur getekend.
In 2010 wordt er een digitalisatie gemaakt van het schild door Kris Van de Sande, toen nog niet verbonden aan MP, voor de poster van Nurse Night XXIV. Het design is een exacte kopie op basis van het ontwerp van de toenmalige stickers en een lage resolutie JPG die online te vinden was.
In 2015 wordt het schild opnieuw door Kris Van de Sande onder handen genomen, en werd er in plaats van eerdere versies te gebruiken als referentie een volledig nieuwe digitale tekening van nul af gemaakt, waar de drie evenwijdige en even-brede driekleur lijnen van het schild beginnen vanaf de hele breedte van het linkse kwadrant. Ook de kleuren krijgen een verfijning. Het logotype krijgt ook een volledige hertekening met zuivere lijnen die dichter bij het Hobo lettertype aanleunt om de leesbaarheid te bevorderen.
In 2019 is het tijd om de leeuw terug in zijn originele glorie te herstellen, en krijgt het schild haar huidige vorm.
Ook krijgen de spuitjes een subtiele verbetering. Dit design is het resultaat van lang onderzoek naar de geschiedenis van het schild en heraldiek door Kris Van de Sande.
Informatie van de eerste twee schilden komt uit het boek 30 Jaar Mater Paramedica van Bart Vissers.